Identyfikacja i znaczenie monet rzymskich znalezionych w pozostałościach osady kultury przeworskiej w Gustorzynie, stan. 9, pow. włocławski - Mosiejczyk, Jakub (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
Badania archeologiczne w Gustorzynie, gmina Brześć Kujawski, przeprowadzono w kwietniu 2023 roku. Wykopaliska zostały zrealizowane przed budową gazociągu i miały charakter ratowniczy. W wyniku przeprowadzonej prospekcji odkryto pozostałości osady z okresu rzymskiego, pośród nich ziden- tyfikowano liczne przejawy aktywności produkcyjnej, w tym piec do wypału wapna oraz ogniska dymarskie. Eksploracja i przeszukanie nawarstwień na obec- ność metali zaowocowały pozyskaniem dziewięciu monet, głównie denarów, ale także denarów-subaeratów i jednego brązu. W artykule podjęto zadanie iden- tyfikacji numizmatów i powiązano je z kontekstem archeologicznym. Materiał zaprezentowano w katalogu. Wskazano na udział społeczności barbarzyńskich w międzyplemiennych stosunkach gospodarczych sięgających limesu Imperium Rzymskiego i nawiązano do aktualnej dyskusji na temat napływu pieniądza na obszary Barbaricum w starożytności. Analiza wybranych obiektów gospodarczych wykazała potencjał badanej osady jako ośrodka produkcji żelaza.