Dr hab. Teresa Dunin-Karwicka, prof. UMK (1931–2024). Etnografka i nauczycielka akademicka. Kierowniczka Zakładu Etnografii w Instytucie Archeologii i Etnografii UMK w Toruniu - Gackowski, Jacek (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
......