Domniemany grób ludności kultury ceramiki sznurowej z Bydgoszczy-Czyżkówka, stan. 264 - Urban, Maciej (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
W 1961 roku, podczas badań ratowniczych prowadzonych przez Czesława Potemskiego na cmentarzysku z epoki żelaza w Bydgoszczy, odkryto dwa naczynia kultury ceramiki sznurowej – puchar doniczkowaty zachowany w całości i fragment naczynia z uchem, prawdopodobnie dzbana. W artykule przeprowadzono analizę morfologiczną, stylistyczną i technologiczną naczyń oraz podjęto dyskusję nad ich chronologią względną oraz możliwym kontekstem pierwotnej depozycji. Badania wskazały na późną chronologię zespołu w ramach periodyzacji kultury ceramiki sznurowej w strefie Niżu Polskiego oraz ukazały powiązania ze stylistykami stosowanymi przez nadsolawskie społeczności kultury ceramiki sznurowej z obszaru dzisiejszych środkowych Niemiec. Stwierdzono, że naczynia pierwotnie stanowiły zespół grobowy. W wyniku analizy technologicznej naczyń ustalono, że w masie ceramicznej obok tłucznia barwy białoszarej występuje domieszka schudzająca w postaci przepalonych i rozdrobnionych kości.