„Żyjące mosty” w średniowiecznych miastach Europy - Wilke, Gerard (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Średniowieczna Europa, leżąca w granicach dawnego imperium rzymskiego, przejęła w spuściźnie kulturowej m.in. sieć bardzo dobrze zorganizowanych dróg i mostów. To właśnie one sprawiły, iż ten wielki organizm polityczny funkcjonował tak sprawnie przez setki lat. Według obecnych szacunków, na drogach imperium mogło funkcjonować około 40 tysięcy mostów, przy czym tylko niewielką część z nich stanowiły konstrukcje kamienne, większość zbudowana była bowiem z drewna.