Krzemień jurajski podkrakowski w neolicie ziemi chełmińskiej - Małecka-Kukawka, Jolanta (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Artykuł prezentuje dane dotyczące materiałów krzemiennych z surowca jurajskiego podkrakowskiego w inwentarzach kultury ceramiki wstęgowej rytej, kultury późnej ceramiki wstęgowej i kultury pucharów lejkowatych. Dotychczasowe studia nad krzemieniarstwem neolitycznym wykazały, że obszar ten był włączony w dalekosiężną wymianę surowców ze skał krzemionkowych pochodzących z południa – z krzemienionośnego obrzeżenia Gór Świętokrzyskich (krzemień jurajski podkrakowski, krzemień świeciechowski, krzemienie czekoladowe) i południowego wschodu – Wyżyny Ukraińskiej (surowce „wołyńskie”).