Wieże mieszkalne w krzyżackiej architekturze zamkowej w Prusach - Wasik, Bogusz (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Zamki państwa zakonnego w Prusach budzą zainteresowanie naukowców od dwustu lat, jednak koncentruje się ono przede wszystkim na siedzibach komturów – tzw. zamkach konwentualnych. Mniejsze zamki, w których przebywali urzędnicy krzyżaccy niższej rangi, znajdowały się najczęściej na marginesie zainteresowań. Nie zwracano również dotąd szerzej uwagi na zagadnienie obecności wież mieszkalnych na zamkach krzyżackich. Wśród obiektów tych można wyróżnić grupę zamków urzędników niższej rangi z domami wieżowymi.