Stan i potrzeby badań nad Rowokołem - Szczepanik, Paweł (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Tekst podejmuje problematykę stanu badań nad przestrzenią osadniczą znajdującą się na górze Rowokół. Tworzą ją domniemane grodzisko znajdujące się na szczycie góry, oraz grodzisko ulokowane na jej wschodnich zboczach. W okresie późnego średniowiecza na szczycie znajdował się kościół oraz cmentarz. Tekst wskazuje na podkreślane przez badaczy niedostatki w rozpoznaniu terenowym stanowisk oraz analizie materiałów zabytkowych. Dodatkowo skłania do refleksji teoretycznej pozwalającej stworzyć kulturoznawczą interpretację tej wyjątkowej przestrzeni.