Zarys zasadniczych problemów metodycznych w badaniach składu chemicznego szkieł zabytkowych (wybrane przykłady) - Stawiarska, Teresa; Bis, Magdalena (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Celem artykułu jest wskazanie niektórych, zasadniczych kwestii metodycznych związanych z badaniami składu chemicznego szkieł zabytkowych, które występują na etapie interpretacji rezultatów analiz oraz klasyfikacji technologicznej szkieł. Zarysowane tu problemy dotyczą szkieł z różnych epok i obszarów, głównie z kontynentu europejskiego. Są one omawiane z odwołaniem do przykładowych prac i zabytków, według nas najważniejszych dla poruszanych tu zagadnień, oraz wybranych publikacji zawierających główne ustalenia lub metody oraz dalszą literaturę przedmiotu. Tekst niniejszy jest adresowany do archeologów podejmujących badania archeometryczne szkieł zabytkowych.