Wybrane procedury badawcze materialnych przejawów archeologii funeralnej nieodległej przeszłości - Majorek, Magdalena; Nowak, Marcin (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2022)
Różnorodność typologiczna i surowcowa odkrywanych przy nowożytnych pochówkach przedmiotów daje olbrzymie możliwości interpretacyjne w zakresie obrzędowości pogrzebowej. Prowadzone przez Pracownię Dokumentacji i Konserwacji Instytutu Archeologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w latach 2009–2016 badania archeologiczne w kościele i na terenie przykościelnym w Gniewie oraz w kryptach kościoła w Szczuczynie, pozwoliły na wypracowanie schematu działania na tego typu stanowiskach archeologicznych, a rejestrowane trzy główne grupy przedmiotów zabytkowych (trumny, ubiory, dewocjonalia) dostarczyły wielu informacji na temat obrzędowości pogrzebowej i pozwoliły na identyfikację zmarłych.