Polsko-czeskie i czesko-polskie kontakty w toruńskiej archeologii w drugiej połowie XX wieku - Małecka-Kukawka, Jolanta (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2021)
Archeologia w Toruniu instytucjonalnie istnieje od ponad 160 lat. Jednak o kontaktach polsko-czeskich i czesko-polskich można mówić dopiero od okresu po drugiej wojnie światowej, kiedy na nowo powstałym Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w 1946 roku utworzono Katedrę Prehistorii. W artykule przedstawiono historię polsko-czeskich relacji w kilku wyróżnionych etapach, związanych z istotnymi zmianami organizacyjnymi – od Zakładu Prehistorii (lata 1946–1951), poprzez Katedrę Archeologii Polski i Powszechnej (lata 1952–1976) po Instytut Archeologii i Etnografii (lata 1976–2003).