Kwestia lokalizacji siedziby (konwentu) komturów ziemi chełmińskiej w XIII– pierwszych dekadach XIV wieku - Szczupak, Dominika (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2022)
W artykule podjęto próbę wskazania lokalizacji i scharakteryzowania formy architektonicznej siedzib komturów ziemi chełmińskiej. Rozważania na ten temat przeprowadzono na podstawie analizy źródeł historycznych, weryfikacji dotychczasowych poglądów oraz wyników badań archeologicznych.