Naczynia z osady kultury wielbarskiej z fazy cecelskiej w Warlubiu, stanowisko 1, pow. Świecie, woj. kujawsko-pomorskie - Bokiniec, Ewa (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2021)
Naczynia ceramiczne ze stanowiska 1 w Warlubiu (6167 fragmentów) stanowią zwarty pod względem stylistycznym i chronologicznym zbiór. Brakuje wśród nich form charakterystycznych dla wczesnego okresu wpływów rzymskich, typowe są natomiast dla fazy cecelskiej kultury wielbarskiej. Jednym z podstawowych komponentów opisywanego zbioru są naczynia szerokootworowe serii C/D według Ryszarda Wołągiewcza, które pojawiły się w fazie C1a i pozostały w użyciu do fazy D włącznie. Należą do nich misy grup VI i Xa oraz ich zminiaturyzowane odpowiedniki typów XIIA, XIVA, a także grup XI i XVIII. Bardzo licznie reprezentowane są naczynia o wylewach nachylonych do wnętrza.