Konarski Lectures. Lublin, 16 października 2025 r. - Lech, Michał (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2025)
Sprawozdanie z czwartej edycji międzynarodowego cyklu wykładów archiwalnych „Konarski Lectures”, która odbyła się 16 października 2025 r. Wydarzenie zostało zorganizowane pzez Archiwa Państwowe we współpracy z Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Wydziałem Historii i Archeologii. Gościem specjalnym była prof. Anne J. Gilliland z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA), uznawana za jedną z czołowych ekspertek w dziedzinie archiwistyki cyfrowej. Wygłoszony przez nią wykład pt. „Getting to Digital” poświęcony był przemianom wywołanym rewolucją cyfrową w teorii i praktyce archiwalnej, w tym procesom cyfryzacji archiwów, towarzyszącym im motywacjom i wyzwaniom oraz perspektywom dalszego rozwoju działalności archiwalnej w środowisku cyfrowym.