Repertoria i inwentarze jako źródło do badań nad funkcjonowaniem pomorskiej książęcej kancelarii w XVI w. i w początkach XVII w. - Gut, Paweł; Gaziński, Radosław (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2025)
Artykuł stanowi analizę repertoriów i inwentarzy z archiwów książęcych w Szczecinie i Wołogoszczy. Poddane badaniu zapisy pokazują sposób uporządkowania dokumentów, ksiąg i akt w archiwach książęcych oraz pozwalają na częściowe poznanie pracy kancelarii pomorskiej w okresie nowożytnym. Autorzy skupili się przede wszystkim na przybliżeniu form kancelaryjnych wytwarzanych w kancelariach pomorskich w XVI w. i początkach XVII w. Praca ta jest częścią szerszych badań nad nowożytną kancelarią pomorską.