Komentarz do listu Roberta Arasimowicza - Rosa, Agnieszka (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2015)
Nadesłany do redakcji poparty nie tylko refleksją, ale też doświadczeniem autora, emocjonalny, subiektywny list jest jednym z niewielu, jeżeli nie jedynym, publikowanym na łamach pism branżowych głosem w dyskusji dotyczącej zasadności prac publicznych podejmowanych przez archiwa. Jego autor jest użytkownikiem archiwów, ale też czynnym zawodowo archiwistą. Ponadto, co daje się wyczuć w tekście, należy do tej części klientów archiwów, którzy dostrzegają i doceniają misję archiwów i znaczenie zgromadzonych w nich archiwaliów, a także potencjał tych placówek w zakresie ról, jakie mogą odgrywać we współczesnym społeczeństwie z jednej strony, z drugiej chciałby, aby ten potencjał był znany i dostępny dla wszystkich, nie tylko użytkowników zainteresowanych skorzystaniem z zasobu, ale też osób, które dotychczas nie poznały archiwum.