List do Umberta Eco (czyli jak urządzić archiwum publiczne) - Kopiński, Krzysztof (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2010)
Prezentowany tekst nie jest artykułem naukowym, a jedynie pamfletem zakończonym hiperbolą. Publikacja nawiązuje do felietonu Umberta Eco, Jak urządzić bibliotekę publiczną, który posiada równie satyryczne zakończenie. W Liście do U. Eco zostały opisane niedostatki polskiej rzeczywistości archiwalnej. Autor tekstu cieszyłby się niezmiernie, gdyby w każdym z archiwów publicznych poprawiono tylko kilka z opisanych punktów. Polepszanie działalności archiwów publicznych wcale nie wymaga czasami dużego nakładu pracy :)