Dekrety króla Zygmunta III w kwestiach swobód religijnych : Próba materiału z Metryki Litewskiej - Krawczuk, Wojciech (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2024)
W Archiwum Narodowym w Krakowie przechowywana jest księga litewskiego Sądu Asesorskiego z lat 1589–1595, o sygnaturze 29/637/0/1.2/483. Jej odkrycia dokonał Henryk Lulewicz. Dokumenty zawarte w niej ukazują przebieg procesów w sądach asesorskich. Ponieważ księgi koronne tego sądu zostały spalone przez okupantów niemieckich po upadku Powstania Warszawskiego, jest to źródło bardzo ważne nie tylko dla sprawy Litwy ale i Korony. Przeprowadzono analizę kilku dekretów królewskich Zygmunta III wpisanych do tej księgi. Ukazują one bardzo wyważone podejście króla do kwestii swobód religijnych w początkach jego panowania.