Wartościowanie dokumentacji w wojskowej sieci archiwalnej na przykładzie Archiwum Wojskowego w Toruniu - Różyński, Szymon (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2025)
Artykuł jest próbą przedstawienia problemu wartościowania dokumentacji w wojskowej sieci archiwalnej na przykładzie Archiwum Wojskowego w Toruniu, ze szczególnym uwzględnieniem dwóch płaszczyzn, na jakich archiwum prowadziło ocenę dokumentacji. Pierwszej ukazującej wartościowanie dokumentacji, kiedy archiwum było „quasi” archiwum zakładowym Dowództwa Pomorskiego Okręgu Wojskowego lub „archiwum przejściowym” dla jednostek podległych pod POW oraz drugiej ukazującej wartościowanie dokumentacji, kiedy archiwum stało się samodzielną instytucją oraz samo zaczęło nadzorować jednostki organizacyjne i otrzymało pewne narzędzia do tego.