Archiwa jako pamięć czynna w ramach polityki historycznej. Zarys problematyki - Jaskółka-Leśniak, Katarzyna (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2022)
Współczesne dyskusje o polityce historycznej pojawiają się w kręgach historyków, a także zwykłych obywateli. Jaką rolę odgrywają archiwa w pamięci zbiorowej i polityce historycznej? Czy są one tylko biernymi repozytoriami pamięci kulturowej, jak twierdzi Aleida Assmann? Czy są raczej instytucjami pamiętania aktywnego? Tekst jest próbą zarysowania tej tematyki i udzielenia odpowiedzi na te pytania, analizując współczesne przykłady działalności różnego typu archiwów, zarówno instytucji państwowych jak i społecznych. Przedstawione działania archiwów sytuują je, podobnie jak muzea, w kręgu instytucji czynnej pamięci kulturowej. Archiwa działające w służbie historii krytycznej nie sposób w konsekwencji oderwać od polityki historycznej istniejącej niezależnie od czasów i systemów, prowadzonej jako polityka państwa albo jej przeciwstawna „kontrpolityka”.