Cyfrowe Archiwum Łodzian Miastograf.pl i Bronowickie Archiwum Społeczne - studium porównawcze dwóch cyfrowych archiwów społecznych - Wiśniewska-Drewniak, Magdalena (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2017)
Artykuł jest studium porównawczym dwóch cyfrowych archiwów społecznych (Cyfrowego Archiwum Łodzian Miastograf.pl oraz Bronowickiego Archiwum Społecznego)na podstawie badań terenowych tychże archiwów przeprowadzonych w ramach strategii studium przypadku. Autorka w skrócie prezentuje zastosowaną metodologię, przebieg badania oraz wykorzystane źródła (wywiady, obserwacje, artykuły naukowe i prasowe, strony internetowe i profile na portalach społecznościowych, dokumentacja urzędowa uzyskana w ramach dostępu do informacji publicznej). W dalszej części tekstu autorka zwraca uwagę na ujawniające się dzięki porównaniu zebranych danych podobieństwa oraz różnice między dwoma inicjatywami. Wśród podobieństw wymienia rodzaj gromadzonych przez archiwa materiałów (historie mówione w oryginale i kopie innych materiałów, zwł. fotografii), lokalna tematyka zasobów oraz wpływ specyfiki miejsca na kształt archiwum, a także realizowane cele społeczne i projektowy charakter działalności. Wśród różnic autorka zauważa odmienne sposoby gromadzenia, opisywania i udostępniania materiałów oraz archiwistyczne przygotowanie koordynatorki Bronowickiego Archiwum Społecznego.