Digital community archives – selected examples - Wiśniewska, Magdalena (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2015)
Cyfrowe archiwa społeczne – wybrane przykłady Tekst rozpoczynają rozważania dotyczące rozumienia terminu „cyfrowe archiwum społeczne”; autorka prezentuje otwarty katalog stopni i rodzajów cyfryzacji w oddolnych inicjatywach dokumentacyjnych, co obrazuje skomplikowanie tej materii. W kolejnej części artykuł przedstawia krótką charakterystykę prezentacji materiałów archiwalnych on-line przez archiwa społeczne: Ośrodek KARTA, Łódzkie Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie (Miastograf – Cyfrowe Archiwum Łodzian) oraz Archiwum i Muzeum Polskich Korporacji Akademickich. W artykule autorka zwraca uwagę na niedostateczny opis materiałów umieszczonych w Internecie przez tego typu inicjatywy, a jednocześnie – na wysoką wartość tych materiałów. Zadaje również kolejne pytania badawcze mające związek z tematem – co dzieje się z tymi materiałami historycznymi w momencie, gdy oddolna inicjatywa przestaje istnieć? Jakie jest miejsce oddolnych inicjatyw digitalizacyjnych, które właściwie nie są w posiadaniu żadnych materiałów archiwalnych, a jedynie ich kopii?