Selekcja archiwalna jako konstruowanie zasobu źródeł historycznych - Górak, Artur; Magier, Dariusz (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2011)
Autorzy wychodzą z założenia, że efekty współcześnie stosowanych mechanizmów kształtowania zasobu archiwalnego w Polsce nie są wstanie sprostać potrzebom nauki historycznej. Wskazują na przyczyny tego stanu rzeczy i dochodzą do wniosku, że działalność archiwalna w Polsce stała się bezrefleksyjnym urzędowaniem, czasem komercyjną usługą, ale nie służbą publiczną – służbą na rzecz kultury narodowej. W przypadku kształtowania zasobu archiwalnego problem polega nie na zagospodarowywaniu nowych typów źródeł, ale na realizowaniu starych standardów misji archiwalnej.