Strategia archiwów europejskich na lata 2025–2030. Analiza treści i kierunków rozwoju - Łukasiak, Katarzyna (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie wstępnych informacji na temat Strategii Archiwów Europejskich na lata 2025–2030, wzbogaconych o komentarz naukowy. Ponadto artykuł prezentuje najważniejsze fakty dotyczące Europejskiej Grupy Archiwów oraz regulacji prawnych, które – zdaniem tego europejskiego gremium – powinny w szczególności angażować archiwa w Europie. Wśród zastosowanych metod badawczych dominowały krytyka oraz analiza zgromadzonego piśmiennictwa – w tym tekstów źródłowych, literatury naukowej oraz norm prawnych, które stanowią podstawę niniejszych rozważań. Artykuł został podzielony na kilka części, których układ odpowiada strukturze samej strategii. Choć głównym tematem artykułu są cele strategiczne i działania podejmowane przez europejskie archiwa, tekst porusza również istotne kwestie, takie jak: udział archiwów we wspólnotowych wyzwaniach związanych z dostępem do danych, wykorzystaniem sztucznej inteligencji, promowaniem zrównoważonych praktyk cyfrowych czy zasadą jednorazowości. Podkreślono rosnącą rolę archiwów w budowie jednolitego rynku cyfrowego oraz potrzebę ich rozwoju w duchu zrównoważonego rozwoju, co znajduje odzwierciedlenie i potwierdzenie w licznych aktach prawnych, które w nadchodzących latach będą wyznaczać kierunki działań zarówno na poziomie unijnym, jak i krajowym.