Postmodernistyczny dyskurs o tożsamości archiwisty na łamach "The American Archivist" - Bewicz, Piotr (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2012)
Artykuł to przybliżenie jednego z głównych dyskursów archiwistyki ostatnich dwóch dekad – tożsamości archiwisty i jego miejsca w kulturze, który został prześledzony w publikacjach ukazujących się na łamach „The American Archivist”. By wyjaśnić fenomen dyskursu, autor sięga do pism socjologii, historiografii i antropologii twórców francuskich i anglosaskich. Przedstawiony w artykule kryzys tożsamości archiwisty koresponduje z dominującym nurtem owego czasu – postmodernizmem – w którym to właśnie anglosascy archiwiści upatrują przyczynę marginalizacji roli „sługi ołtarza historii”. W artykule zaprezentowany został stosunek publikujących w amerykańskim periodyku uczonych do tego procesu, przedstawiono także proponowane przez nich pomysły, które mogłyby służyć budowie pozytywnego wizerunku archiwisty we współczesnym społeczeństwie.