Zbigniew Ewald Tobjański (1932–2015). Aparatczyk, archiwista, działacz, publicysta i regionalista - Stulczewski, Jarosław (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2022)
Zbigniew Tobjański od najmłodszych lat był zaangażowanym działaczem organizacji młodzieżowych ZHP i ZMP. Ukończył Technikum Handlowe w Pabianicach. Od 1954 r. był członkiem PZPR i pracował w aparacie partyjnym. W latach 1956–1964 pełnił funkcję komendanta Hufca ZHP w Łasku. W 1972 r. obronił pracę magisterską o osadnictwie czeskim w Zelowie na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Wrocławskiego. Od 1972 r. był dyrektorem Archiwum Państwowego miasta Łodzi i Województwa Łódzkiego. W latach 1977–1990 jako kierownik kierował pracami Archiwum Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Sieradzu. Tytuł doktora nauk humanistycznych w zakresie historii uzyskał w roku 1991 na podstawie dysertacji Ludność czeska na ziemiach polskich w XVIII–XX w. Z jego inicjatywy zawiązało się Towarzystwo Miłośników Dłutowa, którego w latach 1995–2012 był prezesem. Publikował artykuły w prasie czeskiej poświęcone osadnictwu czeskiemu w centralnej Polsce. Był autorem wielu opracowań o charakterze regionalnym, w szczególności dotyczących byłego województwa sieradzkiego i dziejów Dłutowa.