Porządek i budżet szwedzkiej kancelarii królewskiej z 1713 roku - Krawczuk, Wojciech (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2022)
Regulamin szwedzkiej kancelarii królewskiej z 1713 r., ustanowiony przez Karola XII, precyzyjnie definiował i określał zadania poszczególnych działów urzędu. Źródło służyć może jako punkt odniesienia dla porównań z innymi kancelariami królewskimi. Tłumaczenie ma ułatwić dostęp do tego ważnego aktu.