Pobyt w Archiwum Polskiego Muzeum w Rapperswilu - Guzman, Daniel (Archiwa – Kancelarie – Zbiory, 2021)
W artykule uzupełniam historię Muzeum Polskiego w Rapperswilu, przedstawioną na początku XXI wieku przez Annę Krochmal, o czasy współczesne. Bazując na własnych obserwacjach i doświadczeniach charakteryzuję zasób archiwum niniejszej instytucji, jej personel oraz opisuję zadania które tam zrealizowałem jako archiwista podczas dwumiesięcznego stażu. Wyjaśniam specyficzną strukturę własnościową i finansową Muzeum oraz związanego z nim Towarzystwa, a także uświadamiam o niezwykle trudnej współczesnej sytuacji placówki.