Nuda czy konieczność? Działalność wytwórcza na rynkach średniowiecznego Krakowa i Wrocławia - Buśko, Cezary; Głowa, Wojciech (Archaeologia Historica Polona, 2018)
Zarys treści. Półwytwory rozmaitych przedmiotów oraz narzędzia odkrywane w nawarstwieniach rynków średniowiecznego Wrocławia i Krakowa pozwalają domniemywać, że w kramach, budach i ławach nie tylko handlowano, lecz także prowadzono działalność wytwórczą. Polegała ona najczęściej na realizacji wybranych etapów produkcji (np. przygotowaniu półwytworów, czy też wykańczaniu wyrobów), a wynikała z konieczności jak najbardziej efektywnego wykorzystania czasu pracy, pozostającego do dyspozycji rzemieślników.