Pozostałości cegielni w Starym Rypinie - Lewandowska, Jadwiga (Archaeologia Historica Polona, 2018)
Zarys treści. Artykuł prezentuje wyniki badań archeologicznych stanowiska 4 w Starorypinie Prywatnym (gm. Rypin, woj. kujawsko-pomorskie), przeprowadzonych w latach 2014–2017. Miejsce to osadniczo wykorzystywane było w pradziejach i wczesnym średniowieczu, o czym świadczą jamy gospodarcze, natomiast w późnym średniowieczu i okresie nowożytnym funkcjonowała tu cegielnia. Na stanowisku odsłonięto pozostałości późnośredniowiecznego, dwukomorowego pieca do wypału cegieł z zachowanym całym wsadem. Według typologii średniowiecznych pieców ceglarskich można go zaliczyć do typu I b, posiadającego dwie komory ogniowe (Hennrich (2003). Rezultat datowania luminescencyjnego cegieł wskazuję, że mur, z którego pochodził materiał datujący po raz ostatni poddany został działaniu wysokiej temperatury 705 lat temu, przy minimalnej niepewności tego oszacowania 41 lat. Natomiast datowanie 14C węgla drzewnego pochodzącego z wejścia do komory północnej wskazują na czas 745±30 BP. W innym miejscu stanowiska 4 natrafiono na dwa kolejne piece, dużo młodsze – datowane wstępnie na XIX wiek. Stanowi to dowód na tradycję miejsca, zapewne wynikającą z dostępności i jakości surowca.