The Defensive Wrocław. Part 1. Urban planning and architectura militaris until the end of the 13th century - Mruczek, Roland; Kastek, Tomasz (Archaeologia Historica Polona, 2025)
W pracy podjęto próbę prezentacji przemian systemu obronnego Wrocławia od czasów formowania się wczesnośredniowiecznej aglomeracji wrocławskiej poprzez miasto lokacyjne: „książęce” aż do początków miasta komunalnego, rozpoznanych w wyniku nowszych badań archeologiczno-architektonicznych.