Origins of the left-bank residence of the Piasts in Wrocław: Duchess Anna’s curia in the heart of the Oder riverside ducal grounds - Biel , Radosław; Chorowska, Małgorzata; Mruczek, Roland (Archaeologia Historica Polona, 2025)
Praca stanowi prezentację najnowszych odkryć i jednocześnie próbę krytycznego podsumowania dotychczasowych studiów nad początkami lewobrzeżnej siedziby Piastów we Wrocławiu, w oparciu o wyniki badań archeologiczno-architektonicznych z lat 1994-2020, przeprowadzonych na terenie tzw. „Kurii księżnej Anny” oraz kwerendy źródłowe. Omawia relikty nieznanej dotąd budowli rezydencjonalnej sprzed najazdu mongolskiego, ujawnione w trakcie badań kościoła szpitalnego p.w. św. Macieja, ufundowanego w 1253 r. przez księżną Annę Przemyślidkę dla Zakonu Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą. Zwraca również uwagę na pierwotną formę i funkcję kościoła św. Macieja, niewątpliwie przynależnego do grupy kościołów prywatnych (Eigenkirche), poświadczoną m.in. reliktami wieży emporowej.