Medieval Friar Minor Church in Brzeg – from the second half of the 13th to the beginning of the 16th century - Lasota, Czesław; Legendziewicz, Andrzej (Archaeologia Historica Polona, 2024)
Artykuł prezentuje wyniki interdyscyplinarnych prac badawczych prowadzonych w kościele minorytów w Brzegu. We wstępie omówiono architekturę i przeanalizowano wzmianki źródłowe dotyczące konwentu oraz kościoła. Podstawą rozważań są przeprowadzone badania architektoniczne oraz archeologiczne obejmujące analizę technologii, materiału budowlanego i detalu architektonicznego oraz studia ikonograficzne. Na ich bazie przedstawiono formę średniowiecznego kościoła o trójprzęsłowym prezbiterium oraz dwunawowym czteroprzęsłowym korpusie wzniesionym u schyłku XIII wieku. Omówiono także zakres przekształceń zrealizowanych w dwóch fazach. W pierwszej w II połowie XIV wieku dodano przęsło ołtarzowe i powiększono nawę południową oraz drugiej - z przełomu XV i XVI wieku, obejmująca odbudowę świątyni po pożarze. W podsumowaniu osadzono przemiany stylistyczne wystroju architektonicznego kościoła w kontekście nurtów występujących na obszarze Śląska w okresie średniowiecza.