Castrum et curia. Studia nad rozwojem prywatnych siedzib obronnych oraz ich zapleczy od średniowiecza do nowożytności na przykładzie włości rodu Pałuków i ich następców - Różański, Artur (Archaeologia Historica Polona, 2019)
Głównym zadaniem projektu badawczego, dotyczącego prywatnych siedzib obronnych oraz ich zapleczy od średniowiecza do nowożytności na przykładzie włości rodu Pałuków i ich następców jest kompleksowa analiza czterech założeń obronnych zlokalizowanych na terenie historycznych Pałuk – grodziska stożkowatego w Łeknie, wieży mieszkalnej w Danaborzu, zamku w Gołańczy oraz rezydencji w Szubinie. Wszystkie charakteryzują się XIV-wieczną metryką, co pozwala na prześledzenie procesu budowy struktur prywatnych włości niemal od samego ich początku aż po zanik bądź przekształcenie w późnonowożytne zespoły dworskie.