Gród i zamek w państwie krzyżackim – miejsce tradycji czy tradycja miejsca? - Wiewióra, Marcin (Archaeologia Historica Polona, 2017)
W artykule przedstawiono najnowsze wyniki badań zamków z ziemi chełmińskiej w kontekście domniemanych związków pomiędzy krzyżackimi zamkami murowanymi (nieregularnymi i regularnymi kasztelami) a wcześniejszymi warowniami przedkrzyżackimi i krzyżackimi, wznoszonymi w okresie wczesnośredniowiecznym (grody słowiańskie/pruskie) oraz pomiędzy latami 30. XIII wieku a 2. połową tego stulecia (krzyżackie warownie drewniano-ziemne).