Leo Lipski. Forma życia osłabionego - Paszek, Paweł (Archiwum Emigracji, 2023)
Twórczość Leo Lipskiego stanowi przykład pisarstwa, w którym struktury tekstowo-językowe pozostają w nierozerwalnym splocie ze strukturami egzystencji. Dzieło Lipskiego, w perspektywie radykalnego ujęcia formy pisania jako pracy w obrębie cielesności, świadomości, pamięci staje się szczególną metodą uobecniania, reprezentacji, mediacji i moderacji własnego doświadczenia. W tym sensie pisanie – twórczy akt – Lipskiego jawi się jako faktyczna formacja życia. W artykule zostaje przedstawiona próba wydobycia wskazanych kwestii z dzieła autora Niespokojnych poddanego lekturze mikrologicznej, meletycznej, zorientowanej na pisanie.