Hilary na polskiej scenie kameralnej. Badania archiwalne. - Kędzierska, Magdalena (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2025)
Hilary Krzysztofiak w dynamicznie rozwijającej się karierze plastycznej, poza stałą obecnością w świecie młodej awangardy polskiego malarstwa, tworzył również scenografie do wielu spektakli teatralnych. Poszukiwania projektów i dokumentacji pozostałej po twórczości scenicznej artysty zaowocowały wnioskami o odmienności jego myśli plastycznej w malarstwie i scenografii. Na rozumienie mechanizmu sceny składają się młodzieńcze doświadczenia na scenie Teatru Polskiego w Warszawie oraz przyjaźnie z należącymi do tego samego pokolenia, odważnymi i poszukującymi nowych form wyrazu reżyserami, malarzami, pisarzami. W konsekwencji projektowane dekoracje i kostiumy odznaczają się eklektyzmem stylistycznym, funkcjonalnością i poszanowaniem idei niesionych przez tekst dramatu.