Lechonia wiersze ulotne, czyli ludzie – sprawy – wydarzenia w nowojorskich czasach - Dorosz, Beata (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Artykuł prezentuje nieznane dotychczas cztery drobne utwory poetyckie Jana Lechonia powstałe na emigracji, odnalezione przez autorkę w archiwum poety w Polskim Instytucie Naukowym w Ameryce (Nowy Jork) i w zbiorach Harvard University (Cambridge), reprezentujące typ poezji ulotnej czy okolicznościowej. Jeden ma charakter utworu wyraźnie zaangażowanego politycznie i stanowił propagandowy głos w kampanii prezydenckiej w USA w 1948 r. Pozostałe albo są poświęcone znaczącej postaci w emigracyjnym życiu poety, albo stanowią rodzaj wierszowanej dedykacji. Analiza okoliczności ich powstania pozwala na przedstawienie części środowiska polskiej emigracji niepodległościowej w Nowym Jorku, z którym Lechoń utrzymywał bliskie kontakty towarzyskie.