Działalność publicystyczna i stowarzyszeniowa Władysława Platera - Urbańczyk, Justyna (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2025)
Dzieje polskiej emigracji do Szwajcarii w XIX w. zostają często pominięte na korzyść Wielkiej Emigracji we Francji, postać Władysława Platera nie stanowi wyjątku. Artykuł podaje i omawia najważniejsze elementy działalności publicystycznej i stowarzyszeniowej we Francji i Szwajcarii w latach 1830–1889, m.in. paryskie periodyki „Le Polonais” i „Dziennik Narodowy”, Centralny Komitet Pomocy Polakom w Zurychu oraz słynne Muzeum Polskie w Rapperswilu. Przegląd tejże działalności daje wgląd w dotychczas mało badane dzieje polskiej emigracji do Szwajcarii w XIX w., relacje polsko-szwajcarskie oraz kontekst kulturowo-polityczny, który przyczynił się do wykluczenia Platera z elity działaczy Wielkiej Emigracji.