Maria Obremba - postać w cieniu - Nasiłowska, Anna (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2025)
Artykuł jest próbą odtworzenia dorobku Marii Obremby, członkini grupy ST-53 i koleżanki Hilarego Krzysztofiaka. Jej dorobek jest rozproszony, a większość działań artystycznych zamyka się w okresie 1954-1963, przed wyjazdem z Polski. Hilary Krzysztofiak wspierał Marię Obrembiankę jako artystkę, co można prześledzić poprzez świadectwa jego uczestnictwa w przygotowaniu jej wystawy, zamówienie okładki dla „Ruchu Muzycznego”, osobiste kontakty, które trwały na emigracji.