„Cieszę się, że wybrałeś mnie” - Hilary Krzysztofiak i Sławomir Mrożek - Urbanowski, Maciej (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2025)
Artykuł omawia dzieje przyjaźni pisarza Sławomira Mrożka (1930-2013) z malarzem Hilarym Krzysztofiakiem (1926-1979) na podstawie ich niepublikowanej korespondencji. Autor zwraca uwagę na podobieństwo biografii i poglądów obu artystów, których zbliżyły doświadczenia emigracyjne. Analizuje portret Mrożka z 1975 roku namalowany przez Hilarego. Zastanawia się nad podobieństwem ich dzieł: groteską, nadrealizmem, stosunkiem do natury.