CZWARTY REDAKTOR ZYGMUNT NOWAKOWSKI A MIECZYSŁAW GRYDZEWSKI I JEGO MEDIA (STUDIUM CONVERSATION PIECE) - Chojnacki, Paweł (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W artykule omówiono współpracę Zygmunta Nowakowskiego z Mieczysławem Grydzewskim w latach 1924–1945. Wykazano, że przed II wojną światową Nowakowski współpracował z „Wiadomościami Literackimi” (m.in. popularne Listy z Krakowa) i „Przyjacielem Psa”. Ściślejszy kontakt z Grydzewskim nawiązał na emigracji. W latach 1940–1944 Nowakowski formalnie występował jako redaktor (naczelny) i – praktycznie – wraz z Grydzewskim kierował pismem. Obecny był również w większości inicjatyw wydawniczych (almanachy, antologie) w okresie nieukazywania się tygodnika. W pierwszej fazie (1946–1950) jego reinkarnacji, do czasu nawiązania regularnej współpracy z „Dziennikiem Polskim i Dziennikiem Żołnierza” oraz RWE, był jednym z najważniejszych autorów „Wiadomości”. Jedną z ważniejszych podstaw źródłowych opracowania jest korespondencja znajdująca się w zbiorach Archiwum Emigracji.