MIECZYSŁAW GRYDZEWSKI – UPARTY CZYTELNIK KSIĄŻEK HISTORYCZNYCH - Supruniuk, Mirosław Adam (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Wiosną 1944 r., w chwili zamknięcia „Wiadomości Polskich, Politycznych i Literackich” przez cenzurę brytyjską, Mieczysław Grydzewski stał się „bezrobotnym” redaktorem. Nie zmienił jednak trybu życia. Codziennie spędzał czas w bibliotece British Museum, gdzie opracowywał książki i almanachy oraz przeglądał nowości angielskie. Czytając, odnajdywał w nich polskie tematy. Z lektury powstał cykl artykułów pt. Sprawy polskie w książkach angielskich, które drukował w prasie wojskowej i emigracyjnej w Anglii, Stanach Zjednoczonych oraz na Bliskim Wschodzie i we Włoszech, podpisując je pseudonimem „Scrutator”. Kiedy w 1946 r. Grydzewski wrócił do wydawania tygodnika pod nazwą „Wiadomości”, nie zrezygnował z pisania recenzji. Pisał je niemal do śmierci, drukując głównie w „Dzienniku Polskim i Dzienniku Żołnierza”. Efektem pracy jest kilkaset artykułów omawiających w większości nieznane polskim historykom książki.