Magazyny dla dzieci polskich mieszkających za granicą „Kumpel dla Polonii” oraz „Pstryk Myk”. Analiza porównawcza modelu komunikacyjnego i zawartości treściowej - Hojka, Bożena (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Celem społeczności polskiej na całym świecie jest podtrzymywanie tożsamości narodowej, kultywowanie języka i przekazywanie polskich tradycji nowym pokoleniom. Ważną rolę w tym procesie odgrywają czasopisma tworzone przez Polaków mieszkających za granicą i/lub adresowane do nich. Ze względu na swój charakter dydaktyczno-wychowawczy szczególnie ważną rolę odgrywają czasopisma dla dzieci i młodzieży. W artykule dokonano analizy porównawczej dwóch współczesnych czasopism adresowanych do polskich dzieci w wieku 6–10 lat mieszkających za granicą – „Kumpel dla Polonii” i „Pstryk Myk”. Okazało się, że czasopisma mają podobne cele główne, różnią się jednak sposobem ich realizacji, odmienną treścią i odmiennym podejściem do dialogu z młodym czytelnikiem. Ich analiza ukazuje także różnorodne obrazy Polski i polskości, emigracji i życia poza ojczyzną, jakie prezentowane są najmłodszym Polakom dorastającym za granicą.