TYMON TERLECKI WOBEC REDAKTORÓW „WIADOMOŚCI” (O HARMONIACH I DYSONANSACH) - Taylor-Terlecka, Nina (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Artykuł omawia współpracę Tymona Terleckiego i kolejnych redaktorów „Wiadomości”. Podstawę analizy stanowi korespondencja Terleckiego z redaktorami tygodnika oraz publikowane w nim teksty: eseje, szkice publicystyczne, rozprawy o kulturze, recenzje z przedstawień teatralnych. Wykazano, że Terlecki angażował się również w akcje, których celem było wsparcie finansowe czasopisma. Pokazano także, że po intensywnej współpracy z Mieczysławem Grydzewskim, z uwagi na liczne obciążenia zawodowe, w okresie redakcji Michała Chmielowca, Terlecki zmniejszył swoją aktywność pisarską, a redakcję Stefanii Kossowskiej wspierał z powodów osobistych, łączącej ich przyjaźni.