JAN LECHOŃ I MIECZYSŁAW GRYDZEWSKI – WSPÓŁPRACA I PRZYJAŹŃ - Urbańska, Monika (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Tekst omawia relację zawodową i towarzyską łączącą Jana Lechonia i Mieczysława Grydzewskiego. Nawiązana przed II wojną światową przyjaźń przetrwała przez lata, a współpraca zapoczątkowana w 1916 r. po wojnie uległa intensyfikacji. Na skutek tego Lechoń, który po wojnie osiadł w Nowym Jorku, niemal całą swoją powojenną twórczość opublikował w londyńskich „Wiadomościach”. Odtwarzając tę relację, w tekście wykorzystano Dziennik Lechonia oraz jego korespondencję.