EMIGRACJA WOBEC REGIONALIZMU, CZYLI WARMIŃSKIE I MAZURSKIE TEMATY W LONDYŃSKICH „WIADOMOŚCIACH” - Chojnowski, Zbigniew (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Artykuł koncentruje się na drukowanych w „Wiadomościach” tekstach związanych z Warmią i Mazurami. Tematy związane pośrednio (jak np. bitwa pod Grunwaldem) i bezpośrednio z tym regionem podejmowano w notach, krótkich artykułach, sprawozdaniach. Kraina ta pojawiała się także w obszerniejszych publikacjach o Niemczech i Prusach Wschodnich w kontekście rozważań o granicach powojennej Polski, migracji ludności z Kresów Drugiej Rzeczypospolitej, a także o historii i współczesności Europy. W nielicznych publikacjach przypomniano także osoby związane z tym regionem: XIX-wiecznego emigranta z Mazur,Krystyna Lacha Szyrmę, mazurskiego poetę Michała Kajkę, pisarza Erwina Kruka. Redakcja odnotowywała również niektóre znaczące fakty z życia społeczno-kulturalnego oraz literackiego na Warmii i Mazurach z lat 1956–1980. W rezultacie regionalizm „Wiadomości” przypominał ten, który realizowano w XX-leciu międzywojennym przede wszystkim jako przejaw narodowych i państwowych powinności.