W CIENIU… (NIE)ZAPOMNIANY RAFAŁ MALCZEWSKI: - - Geraga, Magdalena (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W tekście została omówiona biografii Rafała Malczewskiego. Ukazano w nim poszczególne etapy jego życia (krajowy i emigracyjny), nakreślono niełatwe relacje z rodziną oraz przyjaciółmi. Pokazano także, jak malarz-pisarz był postrzegany przez swoje otoczenie i odbiorców, które z jego zamierzeń artystycznych i życiowych się powiodły, a które zakończyły klęską. Wykazano, że jego spuścizna nadal czeka na odkrycie i opracowanie.