EMIGRACYJNE ŚLADY STEFANII KOSSOWSKIEJ - Supruniuk, Anna (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W artykule opisano działalność Stefanii Kossowskiej, pisarki, dziennikarki i ostatniej redaktor tygodnika „Wiadomości” w latach 1974–1981. Omówiono jej edukację oraz początki drogi dziennikarskiej (pisma „Bluszcz”, „Po prostu”). W czasie II wojny światowej nawiązała współpracę z „Wiadomościami Polskimi, Politycznymi i Literackimi” Mieczysława Grydzewskiego. Po zakończeniu wojny pozostała w Anglii i kontynuowała działalność dziennikarską. Od 1954 r. w tygodniku „Wiadomości” prowadziła stałą rubrykę podpisywaną „Big Ben”. W Londynie połączyła Kossowskich bliska przyjaźń z Mieczysławem Grydzewskim. Po jego śmierci, na zmianę z Michałem Chmielowcem, redagowała „Wiadomości”. Po śmierci tego ostatniego w 1974 r. objęła redakcję tygodnika, który wydawała do kwietnia 1981 r. Po zamknięciu pisma zdeponowała jego archiwum w pomieszczeniach Fundacji z Brzezia Lanckorońskich. W 1994 r. podjęła decyzję o przekazaniu całego archiwum do Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.