Obraz drugiej wojny światowej w utworach pisarzy emigracyjnych kierowanych do młodego czytelnika - Wróblewski, Maciej (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Celem artykułu jest analiza w kontekście historycznym zarówno powieści dla dzieci, jak i młodzieży, opowiadań i opowiadań poświęconych II wojnie światowej, napisanych przez emigracyjnych pisarzy. Utwory Anatola Krakowieckiego, Ryszarda Kiersnowskiego, Jana Lechonia, w odmienny sposób przedstawiają obraz czasu wojny niż autorzy publikujący w Polsce. Pisarze emigracyjni podkreślają własne doświadczenie związane z wychodźstwem, które wiąże się z ich życiem prywatnym w czasie II wojny światowej. Następnie umieszczają oni swoje historie zarówno w okupowanej Polsce, jak i w obcych krajach, w których wraz z aliantami Polacy walczyli z nazistami (np. Egipt, Anglia, Norwegia, Francja). Analizowane w tym artykule utwory, Lechonia Historia o jednym chłopczyku i o jednym lotniku, Lisiewicza Gdzie goręcej biją serca i Czarne żórawie Krakowieckiego ukazują Rosję i Armię Czerwoną jako wrogów Polski. Ponadto autorzy ci wspominali w swoich tekstach o inwazji Armii Czerwonej na ziemie polskie 17 września 1939 r. Literatura emigracyjna o II wojnie światowej dla dzieci i młodzieży jest swoistym porozumieniem międzypokoleniowym, zawierającym wyraziste znamiona nostalgii.