„Coraz to mniej rzeczy warto mówić”. Korespondencja Leo Lipskiego z Michałem Chmielowcem - Maciejowska, Agnieszka (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2023)
Tekst jest rekonstrukcją biografii Leo Lipskiego i Michała Chmielowca prowadzących ze sobą korespondencję przez trzy dekady – od 1946 do 1974 r. Stanowi uzupełnienie owej korespondencji, która nie zawiera wielu szczegółów biograficznych lub wspomina o nich w sposób zrozumiały tylko dla autorów. Autorka zarysowuje tło biograficzne, wskazujące na dość podobne doświadczenia korespondentów we wczesnym dzieciństwie, okresie studiów, a także chwili ucieczki na wschód i dalszych losów. Jak wskazuje autorka tekstu, po 1942 r. ich życie przybrało jednak różny obrót – chory i sparaliżowany Lipski utknął w Izraelu, Chmielowiec zaś ostatecznie osiadł w Londynie, niemniej z uwagi na fakt, że obaj na stałe byli związani z pisaniem, utrzymywali bliską relację korespondencyjną.